Kalendář událostí

Flat View
Roční
Měsíční pohled
Měsíční
Weekly View
Týdenní
Daily View
Dnes
Search
Vyhledat
Přijďte se podílet na tom, jak bude náš městys vypadat za pět let!
čtvrtek, 06 říjen 2022, 18:00
Shlédnutí : 1006

6. října v 18 hodin v kulturním domě startuje občanský strategický tým.

Milí spoluobčané, začátkem října nás čeká pokračování toho, k čemu jsme před prázdninami udělali první krok. 14.června jsme se sešli na komunitní dílně a hledali odpovědi i na otázku: “Co se mi v městysi nelíbí, co změnit?“

Pozváni byli všichni, ze všech místních částí. Ale sešlo se nás málo na to, kolik lidí zde žije.  Po dvou letech pandemických uzávěr, kdy obecní život strádal, se úvodní komunitní dílny zúčastnilo 18 občanů. Sympatické bylo, že vedle tradičních „opor“ obecního života se na práci aktivně a s chutí podíleli i nově přistěhovaní sousedé.

Přesto se mnozí z Vás stále ptají, „A o co jako jde?“  Střednědobý komunitní plán - cíl čtyř budoucích setkání občanského týmu je více než rozvojový dokument.  Je to výsledek zájmu a společné práce aktivních občanů dávající na papír veřejný zájem městyse, nápady a chuť spolupodílet se na rozvoji. Ukazuje aktuální potřeby a také, do čeho je třeba investovat. Když mluvíme o investicích, nejde jen o cesty a stavby, ale o náš společný život v městysi.

 Díky plánu, který vznikne společně s občany, získá zastupitelstvo silný mandát k jeho uskutečňování. To je také důvodem pro účast nově zvolených zastupitelů. Přidanou hodnotou bude důvěryhodnost strategie při posuzování žádostí městyse a dalších subjektů v něm působících o příspěvky z dotací a grantů.                 

A ještě něco: Plán, který si sami připravíte, budete brát jako svoje dítě!

Podobný plán neděláme poprvé. Dlouhodobá strategie vznikla komunitně v roce 2014. Na úvodním setkání se tehdy sešlo na 80 lidí. Společné plánování pokračovalo střednědobým plánem z roku 2017, který končí letos a řada z vás se aktivně podílela na společném návrhu centra městyse.

Současný „Střednědobý plán Městyse České Heřmanice na roky 2023 - 2028“ je spolufinancovaném z programu „Podpora zpracování strategických dokumentů obcí Pardubického kraje“. Daný program ukazuje, jak je i pro náš kraj důležitá účast občanů na životě venkovských sídel.

Pokud se rozhodnete na našem společném plánu spolupracovat, tak následujících schůzek se nemusíte obávat. Práce týmu je vedena zkušeným facilitátorem. Každé zhruba dvouhodinové setkání se nese v přátelském duchu a tvůrčí atmosféře. A abychom neměli hlad a žízeň, bude zajištěno drobné občerstvení.

Tak nezapomeňte!  6.října v 18 hodin v kulturáku!

Poznámka nakonec: Facilitátor je profesionál mimo obecní společenství, který řídí postup práce, uplatňuje společně přijatá pravidla týmu a brání možným konfliktům mezi jeho členy. A má i smysl pro humor.

Další blížící se akce

po 23 zář 2024 Odpoledne s rodiči
ne 13 říj 2024 Podzimní prodejní odpoledne
po 11 lis 2024 Lampiónový průvod
so 23 lis 2024 Vánoční jarmark